Genel

İzinsiz Biometrik Data Depolamanın Cezası

Sayısız kamera, biometrik tarayıcı ve yüzbinlerce sosyal medya platformu büyük verinin oluşturulmasını kolaylaştırıyor. Kullanımı gün geçtikçe kolaylaşan yapay zeka uygulamaları hızlı sonuç almak isteyenleri resmi olmayan yollara itebiliyor. Bu örneklerden biri geçtiğimiz günlerde yaşandı ve İngiltere ABD merkezli Clearview AI’ye 705 milyon sterlin (yaklaşık 150 milyon TL) ceza verdi. Bkz.

İnsanların yüz tarama verilerini kendilerine sormadan depolayan Clearview AI bu verileri daha önce güvenlik güçleriyle paylaştığını belirtmiş. Her mecrada olduğu gibi yapay zeka alanında da paravan işler başladı gibi, bize göre bu para çok büyük olabilir, elde edilen sonuca göre atılan taş ürkütülen kuşa değebilir. Daha önce Fransa, İtalya ve Avustralya’dan da ceza yediği belirtilen şirketin toplamda kaç kişinin verisini kullandığı net değil. İngiltere, Clearview AI nin bu güne kadar elde ettiği tüm verileri silmesini istemiş ve bundan sonra veri toplamaması konusunda kendilerini uyarmış.

Verinin milisaniyeler içinde toz tanesine yazdırılabildiği bu çağda tarihe yön vermiş bir devletin ceza kesip verilerin silinmesini istemesi biraz garip. AA’tarafından verilen bilgiye göre şirket 20 Milyardan fazla görüntü toplamış, tabi bu veri İngiltere’nin ulaştığı ve silinmesini istediği bilgi. Şirketin 2017 yılında kurulduğunu düşünürsek verinin çok daha büyük olması muhtemel. Ayrıca dünya nüfusunun 2020 itibariyle 7,753 milyar olduğunu düşünürsek elde edilen verinin farklı örüntüler için toplandığını anlayabiliriz.

Bunlar neler olabilir ?

Mesela bir ülkenin moral motivasyonuna dair bir çalışma olabilir, örneğin hedeflediğiniz ülke nüfusunun %60’ının en az 3 er resmini bir şekilde elde etmiş olun, bu resimleri bilgisayarlı görme teknikleriyle makine öğrenmesi için kullanabilirsiniz, kişilerin bir markadan, bir kişiden veya bir durumdan ne derece memnun olduklarını onlara sormadan anlayabilirsiniz.

Eskiden beri seçim döneminde siyasiler sokağa çıkar ve oy toplar değilmi ? Siyasi rengini belli etmek istemeyen kişiler gerek sosyal medyada gerekse sokakta gülümser geçer ama sorsanız ketum davranırlar, onlardan memnun olup olmadıklarına dair bilgi alamazsınız.

Yani eskiden alamazdınız, yukarda verdiğim örnekteki gibi bir veriyi bir şekilde elde ederseniz kişilerin sizden habersizken yaptığı davranışlardan eğilimlerini çıkarabilirsiniz.

İşte bu yüzden konuya hakim bilim insanları yapay zeka ve yapay genel zekaya çok temkinli yaklaşıyor, regülatif tedbirler konusunda sürekli uyarıyor. Sokakta yürürken, cep telefonuna rastgele bakarken, laptop karşısında bir konu hakkında konuşurken ketum olmayı unutmayın. Elbette bu bir şaka, yani şaka.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu