BilimGenel

Mostratec Bilimsel Proje Yarışması materyal mühendisliği birincisi bir lise öğrencisi

Mostratec Bilimsel Proje Yarışması Birincisi Türkiye’den

Brezilya’da düzenlenen Mostratec Bilimsel Proje Yarışması  21 ülkeden 400  projenin katılımı ile yapıldı ve “materyal mühendisliği” dalında birinci Türkiye’den Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Elifnaz Şentürk oldu.

Babası doktor olduğu için kullanılan cihazları ve babasının yaşadığı sorunları iyi bilen Şentürk aşıların muhafaza edildiği dolapların sadece soğutma yaptığını bu sebeple aşıların bozulabildiğini , babasının defalarca aşıları kurtarmak için tatilini yarıda kestiğini belirtiyor ve ekliyor. O dolaplar sadece soğutma yapıyordu , aşıların bozulmaması için soğuma seviyesinin de stabil kalması gerekiyor. Ben bu çalışmayla ısının sabit kalmasını sağlayarak aşıların bozulmasını engelledim.

4 bin 116 lira harcamayla ortalama  10 ayda çalışmasını tamamlayan Şentürk Brezilya’da düzenlenen Mostratec Bilimsel Proje Yarışmasında rakibi olan 400 projede birinci oldu. Şentürk yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“İki amacı var cihazın. Isıtma ve soğutmayı dönüşümlü kullanarak sıcaklığı sabitlemek. Bu sayede kan ve ürünleri, organlar, aşı ve serumların korunması. Mesela 4 derecelik bir sıcaklık hedeflediğinde cihaz, sıcaklık 5 dereceye ulaşana kadar ısıtma sistemini çalıştırıyor. 5 derecede ısıtma kendini kesiyor, soğutma devreye gidiyor. 3 dereceye kadar soğutma çalışıyor. 3’e gelince tekrar ısıtma aktifleşiyor. 3 ila 5 arasında, 4 küsurlu bir değerle ısı sabitlenmiş oluyor. Oysa mevcut sistemlerde ısı farkı 10 dereceye çıkıyor.

İkinci amaç da aynı cihaz üzerindeki bölmelerde farklı sıcaklık değerlerini sabitleyebilmek. Bu nedenle de prototipte 3 bölme oluşturdum. Bunların her birine farklı sıcaklık veren bir sistem kurdum. Her biri için ayrı yapılan kontrol panelinde istediğiniz sıcaklık değerini belirliyorsunuz. Tek ısıtma ve soğutma sistemi, farklı yazılımları sayesinde 3 bölmeye de farklı sıcaklık verilmesini sağlıyor. Bu bölmelerden birini soğuturken diğerini ısıtabiliyoruz. Cihazın bir bölümünde sıfırın altında 18 derece gerektiren bir maddeyi koruyabilir, aynı anda yandaki bölümde 4, diğer bölümünde ise 24 derecelik bir ortam oluşturabilirsiniz. Geliştirdiğim cihaz, hem ortam sıcaklığını sabitliyor, hem de üzerindeki farklı bölmeleri ayrı sıcaklık değerlerinde tutabiliyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu