Samsung Kendin Tamir Et Programı
Eski telefonlar gerçekten gözle görülen elektronik parçalardan oluşuyordu. Şimdiki telefonlarda durum biraz farklı, içini açtığınızda bir anakart ve etrafı metal çerçevelerle sarılmış entegreler görüyorsunuz, içerisinde gözle görülebilecek, ölçü aleti ile ölçüm yapılabilecek sınırlı sayıda eleman var.
Durum böyle olunca telefon tamir teknikleri de değişiyor, elbette hangi dönem olursa olsun telefon tamir etmekte diğer tamir işleri gibi eğitim ve deneyimle daha başarılı bir şekilde tamamlanabiliyor.
Buna rağmen tamir yöntemleri incelendiğinde bir çok arıza anakart veya anakart üzerinde değiştirilebilir bazı parçaların değiştirilmesinden ibaret, en sık karşılaşılan arızalar ise ekran kırılması veya batarya bitmesi. Bu iki durumda aslında ileri seviye uzmanlık gerektiren işler değil, sadece tekniğini bilmek telefonu tamir etmek için yeterli.
Pandemi koşulları, dünyada oluşan yeni ekonomik çevre dev şirketlerin cihazları serviste tamire gerek kalmadan kullanılabilir hale getirmek için aksiyon almalarına sebep oldu. Önce Apple daha sonra da Samsung kendin tamir et programları geliştirerek cihazların demontaj ve montaj videolarının bulunduğu eğitim programları oluşturdu. Olay net, programa kaydoluyorsunuz, markanın size sunduğu tamir setini ve orijinal parçaları temin ediyorsunuz, telefonunuzu yönergelere uyarak kendiniz tamir ediyorsunuz. Olur da tamir edemezseniz yine servise göndererek destek alabiliyorsunuz.
Samsung’un kendin tamir et projesi için iFixit ekibi ile işbirliği yaptığı bilgisi tüm teknoloji sitelerinde var, bilgi nereden yayıldı proje ne aşamada net bir bilgi yok. Samsung’un kendi sitesinde bulunmasa bile Samsung ve iFixit, Galaxy S20, Galaxy S21 ve Tab S7 Plus için onarım parçaları sağlayacak deniyor.
Bu projenin ne kadar etkili olacağına dair endişeler var elbette, endişelerden biri, bu işin bazı telefon tamircilerin tekeline geçeceği, her ne kadar tüm kullanıcıların kendi telefonlarını tamir etmeleri için oluşturulmuş bir proje olsa da insanların kendi telefonlarını tamir etme konusunda pek te istekli olmadıkları ortada. Kullanıcılardan gelen eleştirel yorumlardan biri de, bu proje sayesinde kullanıcı tarafından tamir esnasında bozulan cihazların servis dışı bakım maliyetlerinden yeni bir ekonomik getiri modeli elde edileceği. Bir çok kullanıcı bu projenin kullanıcıyı düşünmek için yapılmadığını, amacın servis bakım kapsamından çıkarmak için yöntemler geliştirmek olduğu yönünde.
Zamanla ne kadar işe yarayacağını göreceğiz, özellikle Türkiye’de telefon fiyatlarının eski model araba fiyatlarıyla at başı gittiğini düşünürsek arızalanan telefonları servisin tamir etmesi en mantıklı yöntem gibi duruyor. Zira, 20 bin tl lik bir telefonu tamir edeceğim diye servis bakımı kapsamından çıkarmak ciddi ekonomik zarara girmek anlamına gelecektir.