GenelTeknoloji

TÜRKİYE SINIRLARI İÇİN ÜNİVERSİTELER EL ELE

m16

ARC-111 Görüntü Kontrollü Savunma Platformu

Ortadoğu’da devam eden savaş halinin etkileri komşu ülkelerin hepsini olumsuz yönde etkiliyor.Bu ülkelerin başında da Türkiye var. Türkiye ile Suriye arasında bulunan ortalama 800 Km lik sınır hattı büyük ölçüde kontrolsüz. Ölüm korkusuyla vatanlarını terkedenlerin Türkiye’ye en rahat geçtiği noktalardan biri olan Suriye sınırı aynı zamanda Suriyede’ki azılı katillerin ve teröristlerin de geçişinde kilit nokta.

Ülke sınırlarının korunması ve emniyetin arttırılması için kolları sıvayan üniversiteler , sınır hatlarında alınacak önlemler için projeler üretme devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Cafer Yıldırım ,  ARC-111 adını verdiği projesiyle sınır güvenliğini önemseyen genç beyinlerden biri . Yrd. Doç. Dr. Adnan Cora’nın yönetiminde çalışmalarını sürdüren Yıldırım  Ramazan Şahin ve Anıl Özyurt adında iki arkadaşının da yardımını alarak Görüntü Kontrollü Savunma Platformu geliştirmeyi başardı.

KTÜ elektronik

Cafer Yıldırım mprojesi ile ilgili “Dışarıdan gelen düşmanların ilk hedeflerinin sınır karakolları olduğunu düşündük. Bunun üzerine de ne yapabiliriz diye düşündük ve böyle bir proje hazırlamaya karar verdik. Ardından da ‘Görüntü Kontrollü Savunma Platformu ARC-111’ projesini hazırlayarak, bir sitem geliştirdik. Sınır karakollarına yerleştirdiğimiz savunma platformuyla, sistemimiz otomatik olarak gelen düşmanın olduğu yere yönleniyor ve düşmanı etkisiz hale getiriyor. Hedefimiz de buydu.Askeri personelimiz isterse sistemi kendisi de kontrol edebiliyor. Amacımız askeri personel zayiatını azaltmak, onlardan önce olaya müdahale etmek ve bu şekilde sınır güvenliğini sağlamak.” dedi.

Hedefi etkisi hale getirme konusunda da açıklamalarda bulunan Cafer Yıldırım “Bu kamera anlık görüntüyü alıyor, hareket eden cisim varsa, hareketli nesneyi çerçeveye alarak, silahımız oraya yönlenip, ateş ediyor. Projeyi bu şekilde düşmanı etkisiz hale getirme yöntemi olarak geliştirdik.” dedi

6 aylık bir çalışma sonucu oluşturulan sistemin maddi imkansızlıklar sebebiyle ancak bu kadar yapılabildiğini, imkan verilirse daha profesyonel sistemler oluşturulabileceğini belirten Yıldırım yine de çalışmalarına ara vermeden devam edeceğini belirtiyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu