BilimTeknoloji

En Büyük Motivasyonum Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Atatürk

Devrim Tadında Yaşayan Tüm Kadınlara

Birleşmiş Milletler’de 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü etkinlikleri kapsamında konuşma yapan Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren kendi elektriğini üreten kalp pilinin mucidi olarak dikkatleri üzerine topladı. Macaristan’ın BM Daimi Temsilcisi Katalin Bogay’ın yönettiği BM Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) salonunda düzenlenen ‘Barış ve Kalkınma için Bilimde Eşitlik ve Denklik’ temalı toplantılarda MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler yer aldı.

35 Yaş Altı Mucitler arasında yer alan Dağdeviren konuşma sırası kendine geldiğinde en büyük motivasyonunun Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk olduğunu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir gün benim sözlerim bilime ters düşerse bilimi tercih edin” sözünü vazgeçilmez bir yaşam öğüdü olarak kabul ettiğini belirtti.“Alan farketmeksizin, bilim yapmak devrimdir” diyen Dağdeviren, konuşmasını Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözüyle bitirdi. Yaptığı konuşma ile ilgili de açıklamalarda bulunan Dağdeviren “konuşmamı devrim tadında yaşayan tüm kadınlara adıyorum” dedi.

Türkiye’de kız çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğine kavuşması ve kızların güçlendirilmesi adına birçok sivil toplum girişimine öncülük eden Aydın Doğan Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Av. Özlem Zengin, Malcom X’in kızı Attallah Shabazz ve 11 yaşındaki Türk kızı Talya Özdemir de gün dolayısıyla düzenlenen toplantılara katılarak birer konuşma yaptılar.

Toplantıların katılımcıları arasında, Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nün BM tarafından ilan edilmesinde önemli rol oynayan Kraliyet Bilim Akademisi Uluslararası Kurulu Üyesi Prenses Dr. Nisreen El-Hashemite ve Malta Avrupa ve Eşitlik Bakanı Dr. Helena Dalli ile birlikte, bir çok ülkenin BM Daimi Temsilcisi, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de yer aldı.

Kendi elektriğini üreten kalp pilinin ardından beynin bir milimetreküp kadar küçük bölümlerine doğrudan ilaç zerkedebilen insan saçı inceliğinde iğne geliştiren Dağdeviren Science Translational Medicineadlı dergide yayınlanan çalışma için “Ağız yoluyla ya da damardan verebildiğimiz miktara oranla çok daha küçük miktarlarda birden fazla ilacı yerleştirebiliyor, ilacın yerleştirilmesiyle aynı zamanda davranış değişikliklerini manipüle edebiliyoruz” dedi. Geliştirilen iğnenin obsesif kompulsif bozukluk gibi davranışsal nörolojik bozukluklar için potansiyel yeni tedavilerin geliştirilmesi için kullanılması bekleniyor.

Kendi elektriğini üreten kalp pili

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu