Haberler

Korkularla Yüzleştirme Terapisi

Eğer bir şeylerden korkuyorsanız buna son vermenin en iyi yöntemi korkularla yüz yüze gelmektir.

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü sosyal anksiyete bozukluğu olan insanların hastalıklarını tedavi etmek için sanal gereçeklik gözlüğü destekli bir yazılım geliştirdi. İnsanların korku duydukları şeylerle başa çıkabilmesi için yapılan rehabilitasyon çalışmalarında korktukları şeyler bir simülasyon olarak kendilerine gösteriliyor. Bu esnada kalp atışları, irkilme, terleme ve nefes alıp vermeleri ölçülerek korku duydukları şeylerin kişiler üzerindeki etkileri belirlenerek rehabilitasyon tedavisine yön veriliyor.

İnsanların korku duyduğu tüm durumlar için geçerli olan rehabilitasayon tamamlandığında örneğin, 500 kişinin karşısında konuşmaktan korkan biri artık bu korkusunu yenmiş bir birey olarak yeni bir hayata başlıyor.

Sosyal araştırmalarda insanların çocukluk evrelerinde korktukları bir çok senaryo gelecekte başarısızlıklarla sonuçlanacak eylemleri beraberinde getiriyor. Mesela bir kısım insan karanlıktan çok korkarken bir kısmı karanlıktan korkmaz. Yanlız kalmak bazı insanlar için ölmeden mezara girmek olabilir ama bazı insanlar yanlız kalmayı adeta bir dinlenme aracı olarak kullanır. Bu tür durumları tespit edip , hayat standartlarını arttıracak tedbirler alarak rehabilite sürecine giren bir çok insan yıllarca korkuyla yaşadığı konuları geride bırakabiliyor.

Kaynak : https://www.yenisafak.com/teknoloji/turk-bilim-insanlarindan-sanal-gerceklikle-terapi-3451207

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu