Kripto Krizi Büyüyor, VeBitCoin Kapatıldı
Kripto para şirketlerinden Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in 2 Milyar USD yatırım ile Arnavutluk’a kaçmasının ardından başlatılan hukuki süreç diğer bitcion şirketlerine de sıçradı.
Muğla merkezli kripto para işlem plaftormu Vebitcoin’in faaliyetlerini durdurduğunu açıklamasının ardından, şirketin CEO’su İlker B., eşi Güliz B. ve iki kişi için gözaltı kararı çıkarıldı. Baron lakaplı İlker B ve Hanımağa lakaplı Güli B’nin aynı zamanda yasa dışı bahis çetesi yönettiği tespit edildi. Vebitcoin hesapları bloke edilirken şirket resmi web sitesine aşağıdaki bilgilendirme metnini yayınladı.
“Son dönemde kripto para sektöründe yaşanan gelişmelerden dolayı işlemlerimizde beklenenden çok daha fazla bir yoğunluk meydana geldi. Bu durumun finansal alanda şirket olarak bizi çok zorlu bir sürece sürüklediğini üzülerek belirtmek isteriz. Tüm düzenlemeleri ve hak taleplerinizi gerçekleştirebilmek adına faaliyetlerimizi durdurma kararı aldık. Size en yakın sürede bilgilendirme sağlayacağız.”
Villaya Sızdılar
Thodex’in kullanıcıları dolandırmasının ardından Vebitcoin’e para yatıran iki kullanıcı Vebitcoin’in de batacağını düşünerek İlker B ile görüşmek istedi. Görüşme istekleri karşılıksız kalınca iki kişi Villa duvarından atlayarak İlker B ile görüşmek istedi. Bunun üzerine İlker B polisi arayarak şikayette bulundu.
Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
“23 Nisan’da faaliyet gösterdiği tespit edilen şirketin faaliyetini durdurduğu ve yürüttüğü işlemlerle ilgili mağduriyetler bulunduğu iddiaları üzerine, söz konusu olayla ilgili nitelikli dolandırıcılık suçundan soruşturma başlatılmış olup, şirket merkezinde ve bir kısım adreslerde yapılan arama ve el koyma işlemlerine müteakiben şirket yöneticisi ve çalışanları olan 4 kişi gözaltına alınmıştır. Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Şube Müdürlüğü eliyle yürütülen soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir.”
Şirketin CEO’su İlker B.’nin 2 yıl önce Karadağ’dan vatandaşlık aldığı öğrenildi.
Bitcoin Platformları Neden Kapanıyor ?
Şöyle düşünün ; Bir site var ve sermayesi sıfır, her kullanıcı para yatırdı ve bu para coin üzerinden değerlendi. Kullanıcıların her biri ayrı zamanlarda paralarını çekmek isterse bir süre idare edilebilir ama kullanıcılar paralarını aynı anda çekmek istediğinde sitedeki para yeterli olmuyor.
Kullanıcılar neden aynı anda çekmek istiyor?
Thodex krizinin ardından Bitcoin üzerinden yatırım yapmak isteyen bir çok kullanıcı kendini güvende hissetmek için paralarını çekme kararı aldı. Elbette bu durum en çok gerçek Bitcoin işi yapan şirketleri olumsuz etkiledi, paravan, dolandırıcılık yapmak üzerine kurulan şirketlerin yarattığı bu güvensizlik hali gerçek bitcoin şirketlerinin hacimlerinde daralmaya sebep olurken yeni yatırımların yapılmasını da büyük ölçüde engelledi.
Bitcoin paramı nasıl çekerim?
Bitcoin için yapılan yatırımı para olarak geri alabilmenin tek koşunu, parayı yatırdığınız firmaların paranızı geri ödemesidir. Thodex ve Vebitcoin şirketlerinde yatırımınız varsa, bu şirketlerin banka hesaplarına devlet el koyduğu için şirket sahipleri paranızı geri ödemek istese bile şuan ödeyemezler, bu paraların geri ödenmesi için diğer bir yöntem de Bitcoin şirketi işleten kişilerin yatırımcılarının paralarını farklı bir şirket üzerinden maddi tutar olarak geri ödemesidir ki bunu yapmaları için şirketlerinin başında durmaları, dolandırıcılık faaliyetlerine bulaşmamış olmaları gerekir.
Devlet paraları şirketten alıp kullanıcılara verir mi ?
Devlet şirketin varlığını hukuki yönden kabul etmiş ise ve şirket kullanıcıları devleti de yanıltarak dolandırmış ise devlet kullanıcıların zararlarının giderilmesi için şirket sahiplerini cezalandırabilir. Bu durumda şirketi yönetenlerin yatırımcıların paralarını geri ödemeye yetecek kadar mal ve maddi tutarının var olup olmadığı önem kazanır. Dolandırıcılık maksatlı kurulan sistemlerde kişilerin üzerine mal varlığı bulunmayacağı için paraların yatırımcıların eline geçmesi neredeyse imkansız olacaktır.