Bilgisayar

Özgün Makale Kontrolünde Yapay Zeka Kullanımı

Bir makaleyi okurken o makalenin bir yerden kopyalanıp kopyalanmadığını, kopyalandıysa ne kadarının hangi doğruluk derecesinde kopyalandığını merak etmeyebilirsiniz. Amacınız merak ettiğiniz sorulara cevap verilip verilmemesi veya ilginizi çeken o konu hakkında tatmin olmaktır.

Okur olarak bizim çok ta üzerinde durmadığımız bu konu için ciddi anlamda emek harcayan kişiler var. Özellikle okullar ve bilim dergileri kendilerine gelen makalelerin ne kadarının özgün olduğuna ve yeni nelerin keşfedildiğine odaklanır.

Bir makale yeni bir şeylerden bahsetmiyorsa veya yoğun olarak kopya veriden ibaretse değersizleşir hatta itibar edilip yayına bile alınmaz. Bu elemeyi gerçekleştirebilmek için çoğu kuruluşta editör masası bulunur. Bu editörler sürekli olarak gündemi takip ederek nelerin alıntı nelerin yeni olduğuna karar vermeye çalışır. Bu eleme sadece metinler üzerinde değil ses ve görsel verilerde de yapılarak en özgün ve özel makalenin yayınlanması sağlanır.

Editörler verilerin özgünlüğünü kontrol ederken o kadar çok veri inceler ki bazen bu veri havuzunda kaybolurlar ve neyin kopya neyin gerçek olduğunu karıştırabilirler, kopya olan gerçekten daha cazip gelebilir veya gerçek olan kopyadan daha az itibar görebilir. İşte , bu durumun önüne geçmek isteyen Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği (AACR) yapay zekadan destek alarak editörlerin kontrolünden geçen makaleleri tekrar inceletmeye başladı.

Özel bir algoritma sayesinde internet, offline depolama alanları ve tüm dergilere ait eski sayıların incelemesi yapılarak yazılan makalenin yeni bir şeyler katıp katmadığı, özgünlüğü ve trend olma olasılığı hesaplanıyor. Yapay zeka tarafından elde edilen sonuçlar tekrar incelenerek makalenin yayınlanmasına karar veriliyor.

İİsrail’in Rehovot kentinde bulunan Proofig adlı firma tarafından geliştirilen algoritma şimdiden onlarca yazarın makalesinde kopya ve gerçek dışı noktalar tespit etmiş durumda (AACR) dergi operasyonları direktörü Daniel Evanko bu hizmetten çok memnun olduklarını, el yazması makalelerin kontrolü için yakın gelecekte rutin işlemlerden birinin AI Editör olacağını söylüyor. Makale yayınında kalite ve özgünlüğün yanında editör maliyetine de katkıda bulunan algoritmaya geçmiş yıllara göre kolay erişilebiliyor, algoritma sürekli gelişen yapısıyla daha hassas inceleme yapabiliyor ve bunu yapmak için ekstra bir maliyet te gerekmiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu