Teknoloji

Robot İnsan Sosyal Etkileşimi İncelendi

Yapay zekaya sahip bir robotla göz göze gelseniz ne yaparsınız ?

Evet henüz sokaklarda öyle yapay zekalı robotlara denk gelecek kadar ileri bir teknoloji yok ama sinir bilimciler şimdiden durumu incelemeye başladı. Gelecekte yapay zeka destekli robotların insanlara karşı davranışları. Bu davranışlara karşı insanların tepkileri, karar verme şekilleri ve hisler üzerine yürütülen çalışmalarda insanların yapay zeka destekli robotlarla yüz yüze geldiğinde karar vermekte güçlük çektiğini belirledi.

Gerçek bir insanla göz göze geldiğinizde duygularınızı da katarak bazı kararlar verirsiniz. Seviyorsunuzdur, özlem duyuyorsunuzdur, nefret ediyorsunuzdur ama yapay zeka destekli bir robotu gördüğünüzde bu duyguların hiç birini bir insanla kıyaslayamazsınız. Bilim insanlarına göre yapay zeka destekli bir robotla karşılaştığınızda robot süpürgeyi gördüğünüze ek olarak bir korku duyacaksınız, bu korku robotun göz hareketlerinden yola çıkarak o an ne düşündüğünü tahmin etme ile birleşecek. Bu bir sevgi, nefret, özlem veya farklı bir duygu değil tam anlamıyla bir korku olacak.

Yanlış kararlar vermeyeceğinden emin olduğunuz bir robot karşısında kendinizden emin davranabilirsiniz, fakat robotun hareketleri tasarlananın dışına çıktığında ne yapacağınız konusundaki endişeleriniz artacaktır. Doğru karar vermek için robotun hareketlerini izleme içgüdüsel olarak gerçekleşecektir fakat bilim insanları bu eylemin robotlar karşısında daha zor olacağını belirlemiş durumda.

Yapılan çalışmada katılımcılar elektroensefalografi (EEG) aracılığıyla davranışlarını ve sinirsel aktivitelerini ölçerken robot iCub ile stratejik bir oyun oynadılar. Katılımcılar, iCub, kararlarından önce, kaçınılan bakışlara göre karşılıklı bakış oluşturduğunda yanıt vermede daha yavaştı. Bu, sürüklenme difüzyon modelinde daha yüksek bir karar eşiği ile ilişkilendirildi ve buna daha fazla senkronize EEG alfa aktivitesi eşlik etti.

Ek olarak, Katılımcıların her iki durumda da robotun eylemleri hakkında akıl yürüttüklerini gördük. Bununla birlikte, çoğunlukla başka yöne çevrilmiş bakışları deneyimleyenlerin, kendine yönelik bir strateji benimseme olasılıkları daha yüksekti ve sinirsel aktiviteleri sonuçlara karşı daha yüksek hassasiyet gösterdi.

Ayrıca bu bulgular, robot bakışının insanlar için güçlü bir sosyal sinyal görevi gördüğünü, tepki sürelerini, karar eşiğini, sinirsel senkronizasyonu ve ayrıca seçim stratejilerini ve sonuçlara duyarlılığı modüle ettiğini gösteriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu