Bilgisayar

TAPE KASETLİ YEDEKLEME SİSTEMLERİ

TAPE LİBRARY SİSTEM NEDİR ? NASIL ÇALIŞIR ? AVANTAJLARI NELERDİR ?

Cd den önce var olan ve şu günlerde tarihe karıştığını düşündüğümüz tape kasetleri veri merkezlerinin hala vazgeçilmezleri arasında . Vazgeçilmezleri arasında diyorum çünkü bir hard diskten çok daha ucuz yedeklemeye imkan veriyor. Ortalama 800 Gb olan tape kasetlere sanal sunucuların , şirket turnike verilerinin, güvenlik kameralarının veya iş zekası uygulamalarının yedeklerini alabilirsiniz. CD ve HDD kullanarak alınan verilerde yaşanan en büyük sorun büyük boyutların tek parça olarak alınamamasıydı. Yani örneğin  400 Gb yedek almanız gerekiyorsa bunu parçalara bölmek zorunda kalıyordunuz .Bu da veri kayıplarına sebep oluyordu . Daha sonra teknolojinin gelişmesiyle HDD boyutları arttı ve boyut sıkıntısı ortadan kalktı ama bu sefer de maliyet sorunu ortaya çıktı . Bir tape kasetin onlarca katı daha pahalı olan HDD şirketlerin daha fazla para harcamasını gerektirdiği için hala bir çok firma tape yedeklemeyi kullanır. Tape yedeklemeyi çekici kılan diğer bir özellik ise kaset manyetiğinin defalarca yazılıp silinebilmesidir. HDD veya CD gibi ortamlarda verinin kaydedildiği zemin hasar gördüğünde hem veri gider hemde o sürücü.  Bu da şirketleri zor duruma düşürmeye yeter. Tape kasetlerde ise durum basittir . Kasetin yedeğini al isterse kaset silinsin. Kısa bir sürede kaseti sil ve yedekteki veriyi aynen diğer kasete geçir. Kaset kopmuş olsa bile ekle ya da onar ve kaseti kullanmaya devam et .

Tape yedekleme sistemlerinin en olumsuz yanı ise mekanik arızalarıdır. Sistemin içerisinde bulunan hareketli kol kasetleri kartuşlara yerleştirir ve kartuşlardan alıp driver e götürür. Tape driverde okunan veya yazılan tape yine hareketli kol sayesinde ilgili kartuşa bırakılır ve ihtiyaç duyulduğu kartuştan tekrar alınır. Tape yedekleme cihazı hangi tapeyi nereye koyduğunu barkod okuma sayesinde bilir. Kasetlerin arka kısmında bulunan barkod taşıyıcı kafa tarafından okunur ve doğru kaset olup olmadığı belirlenir. Doğru kaset bulunduğunda kol kaseti alır ve driver e götürür.

Driver standart bir ses kaseti gibi okuma yazma yapar . Manyetik alan etkisi ile tape şeridine sıfır veya bir bırakan okuyucu – yazıcı kafa bazı sistemlerde kasetin iki tarafına da yazar. Kasetin iki tarafı da demekle kasıt şeridin tam ortadan bölünerek ikiye ayrılmasıdır. Örneğin bir kasetin bir yarısı 400 Gb diğer yarısı 400 Gb olmak üzere 800 Gb olabilir.

Tape kasetlerdeki verinin en büyük tehlikesi manyetik alandır. 800 Gb lık bir backup’u bir anda hatta saniyeler içinde yok etmek için bir hoparlörün üzerine bırakmanız yeterlidir. Kaseti tehtid eden diğer bir unsur da mekanik sıkışmalar , sarmalar ve kopmalardır. Çok hızlı hareket eden sistem bir takılma yaşadığında aniden duramayabilir. Kendini frenleyemeyen sistem kasetin kopmasına sebep olabilir. Böyle bir durumda şirketin en önemli sanal sunucu verilerini kaybedebilirsiniz.

Tape yedeklemeyi kullanabilmeniz için yedeklemeye uygun ARC yazılımı kullanmanız gereklidir. Tercih ettiğiniz sisteme uygun yazılımla verilerinizi tape üzerine yedekleyebilir ve geri alabilirsiniz. Tek bir kartuşa sıkıştırılmış halde 1,6 Tb veri yazmanız mümkündür. Ortalama bir Tape Library sistemde ise 500 Tb a kadar yedek bulundurabilirsiniz. Tape kasetler ucuzdur , ama sürücüler için aynı şey geçerli değildir. Sürücülerin Türkiye fiyatı şu an 30 Milyar civarındadır.

Tape Library sistemleri çekici kılan maddeler şöyle sıralanabilir;

  • Ucuzdurlar
  • Gözle görünen aksiyonlar alındığı için veri kaybı kolay kolay yaşanmaz.
  • Günlük yedekleme almak kolaydır
  • Lokal yedekleme almak kolaydır
  • Şirket yanıp kül olsa kasetler sizdeyse iki gün gibi kısa bir sürede şirketi ayağa kaldırabilirsiniz.
  • Kasetler tamir edilebildiği için disk masrafı doğmaz

Tape Library sistemlerin itici yanları da şöyledir ;

  • Mekanik arıza her an kendini gösterebilir.
  • Kaset sarma ve kopma olaylarında sar başa durumu yaşanır
  • Kaset ucuz ama sürücünün yedek parçaları ateş pahasıdır .
  • Mekanik parçalardan anlayan çok usta yoktur. Bu da işçiliği arttırır.
  • Mekanik sistem çok olduğu için güç tüketimi fazladır.
  • Mekanik aksam çok olduğu için gürültülüdür .

Aşağıda örnek bir tape library sistemin çalışması gösterilmektedir. Video ayrıca IBM LTO-3 Tape Drive ile Dell TL-2000 Tape Library karşılaştırması yapmaktadır. Ayrıca ikinci videoda gösterilen HPE StoreEver ESL G3 with LTO-7 ile binlerce TB veriyi yedeklemek mümkündür. Ayrıca en altta verilen resim Cern deney verilerinin tutulduğu tape library sistemin resmidir. Resimdeki bayan da Péter Kelemen’dir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu