GenelMobil

Telefon kameraları nasıl çalışır ?

kamera çipi

CEP TELEFONLARIMIZDAKİ KAMERALAR NASIL ÇALIŞIR ?

Bu aslında bir çok insan için zor bir soru . Tabi bu makaleden sonra , makaleyi okuyanların rahatlıkla cevap verebileceği bir konu haline gelecek. Selfieler , focus yaparak çekilen yakın resimler , aile fotoğrafları turneler geziler ve daha nicesi eskiden siyah filmlere nakış gibi işlenirken artık cep telefonlarımız sayesinde hemen ulaşılabilir bir veri halini alıyor. Hem de güvenliği eski sisteme nazaran %90 ın üzerinde. Peki nasıl çekiyor, cam parçası nasıl oluyor da bizi görebiliyor ?

cmoschipsfigure1

Bir kameranın nasıl çalıştığını tam anlamak için güneş pilinin nasıl çalıştığını öğrenmek gerekiyor. Öyle ki kamera güneş pili ile yakından arkadaş . Solar cell olarak da bilinen güneş pili yarı iletken malzemeden üretilir ve fotoelektrik reaksiyondan faydalanarak elektrik üretir. Güneş pillerini hesap makinelerinde görmeniz mümkün . 

KAMERA CMOS İLE VAROLUR 

Öğrenmeniz gereken diğer bir elektronik malzeme de CMOS tur ki , kameranın en önemli parasını oluşturur . CMOS ‘ un nasıl çalıştığını anlamak için bir örneklemeye ihtiyacımız var. Aklınıza bir matematik defteri getirin , sayfaları karelerden ibarettir . Her karenin birer güneş pili olduğunu düşünün . Şimdi güneş pillerinin sayısını 302700 e çıkarın , bu 640 x 480 çözünürlükte bir resme tekabül eder ki 640 x 480 : 302700 ‘ dür . Demek ki CMOS içerisinde binlerce hatta milyonlarca güneş pilini barındıran bir malzemeymiş . CMOS lar diyot ve entegreler gibi silisyum ve germanyum yarı iletkenlerinden üretilirler , amaçları dışarıdan aldığı ışık şiddetine göre elektrik üretip hücre sayısı oranında çözünürlükte resim oluşturmaktır . CMOS üzerine özel mercekler tarafından düşürülen dış dünya görüntüsü CMOS entegresinin elektrik üretmesi anlamına geliyor. Üretilen elektrik görüntüdeki renklere göre değişiklik gösterecektir . Yani beyaz bir alandan gelen ışık ile siyah bir alandan gelen ışık şiddeti aynı olmayacağı için elde edilen görüntüde de bu fark edilecektir. 

Kameralarda kullanılan cmos entegresi dış dünyadan aldığı ışık şiddeti ile elektriği ürettiğinde aslında kamera görevinin yarısını tamamlamış sayılır , geriye kalan görev kamera entegresi olarak ta bilinen ve aslında bir anolog dijital çevirici olan elektronik malzeme tarafından gerçekleştirilir . ADC ler tarafından elde edilen elektrik şiddeti oranına göre renklere denk getirilir .Örneğin 00,1 volt siyah iken 00,5 volt gri 00,8 volt siyah. Elde edilen bu renkler işlemciler tarafından bir araya getirilir ve artık cam parçası sizi görmüş olur. 

Cmos’u öğrenmişken CCD yi de öğrenmeden olmaz ccd de cmos gibi bir resim sensörüdür , ccd sensörler cmoslardan daha eskidir fakat resim üretebilmeleri için daha geniş bir alana ihtiyaçları olduğu için cep telefonlarında tercih edilmezler . Ayrıca CCD sensörler cmoslardan daha net ve kaliteli resimler yakalarlar .

CCD-VS-CMOS

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu