Bilim

Ters Zamanlı Evren Kuramı

Ters Zamanlı Evren Teorisi

Birçok teorisyen tarafından dünyanın oluşumu büyük patlama yani Big Bang teorisine dayandırılmaktadır. Bu teorinin gerçekliğinin ispatlanması hayli zor olsa da bu yönde çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir. Ancak henüz bu iddianın dahi gerçekliği ispat edilmeden bu iddiaya dayanarak ortaya yeni bir teori de atıldı. Bu teori ise İngiliz ve Kanadalı bilim adamları tarafından ortaya atılan ters zamanlı evren teorisi olmuştur.

Zaman Geriye Akıyor

Bu teoriye göre 14 milyar yıl önce gerçekleşen büyük patlama neticesinde gezegenimiz ile birlikte başka bir evren daha ortaya çıkmıştır. Bu evrende ise her şey geriye doğru akmaktadır. Dolayısıyla bu evrene yansıma evren de denilmektedir.

Aynı Fizik Kurallarına Sahip Olabilir

Bilim adamları tarafından yürütülen bu çalışmalarda bilgisayar simülasyonlarından da faydalanıldı. Bu kapsamda Newton’un çekim yasalarından hareketle böyle bir teori ileri sürülürken yansıma evrenin de aynı fizik kurallarına sahip olabileceği ifade edildi. Buna göre yansıma evrende de galaksiler ve gezegenlerin bulunması gereklidir.

Bu teori temel olarak yansıma evrende zamanın geriye doğru aktığını iddia etmektedir. Ancak yine bu teoride hangi evrenden bakılırsa bakılsın diğer evrende zamanın geriye doğru aktığının gözlemleneceği iddia edildi. Patlama sonrasında oluşan bu iki farklı evrenin birbirinin tamamlayıcısı olup olmadığı bilinmezken konu ile ilgili olarak bilim adamlarının çalışmaları da devam ediyor.

İzafiyet Teoremi

Bu teori ilk olarak akıllara izafiyet teoremini getirdi. İzafiyet teorisini ileri süren Albert Einstein zamanın farklı durumlarda farklı aktığını ileri sürmüştü. Bu kapsamda genellikle sevdiği iş ile nefret ettiği işi yapanların içerisinde bulundukları zamanın farklı hızlarda ilerlemesi örnek verilse de bu tam manasıyla doğru değildir.

Son zamanlarda filmlerde de sıklıkla gördüğümüz üzere uzayda yaşamın daha yavaş aktığı ve kişilerin çok daha az yaşlandıkları bilimsel olarak tespit edildi. Her ne kadar zamanın akışı ile ilgili olarak bu iki teori farklı şeyleri anlatıyor olsa da zamanın akışının göreceli olduğu noktasında ortak bir görüşe sahiptirler diyebiliriz. İzafiyet Teorisi de henüz teori olarak değerlendirilse de oldukça itibar edilen bir teori olma özelliğini korumaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu