Bilim

Yazılan Makaleler Geri Çekiliyor

Yazarların %2 si makaleleri geri çekiyor 

Science Scientific Publishing tarafından geçtiğimiz gün yayınlanan bir araştırma sonucu enteresan bilgiler içeriyor. 1970 yılından beri geri çekilen ve ortadan kaldırılan makale ve yazıların peşine düşen bilim insanları 1970 ten bu yana 18000 den fazla yazı ve makalenin geri çekildiğini , bir çoğunun da imha edildiğini belirledi. İçlerinde Benjamin Franklin’İn 1756 yılından kalma bir kağıdın da bulunduğu 70 lere ait belgeler bir çok makalenin dönemsel trend elde etmek için yazıldığını kanıtladı. Bu bilgiye ulaşan insanlar geriye dönük 10500 dergi ve makaleyi inceleyerek aynı durumun çağımızda da yaşanıp yaşanmadığını öğrenmek istedi. Yapışan araştırmalarda makalelerin geri çekilme sebeplerinin genelde kar elde etmek için ortaya atılmış görüşler ve tezler , tedavi yöntemi olarak ortaya sürülen görüşler olduğu belirlendi. Son yapılan araştırmada günümüzde de makalelerin geri çekildiğini belirleyen bilim insanları geri çekilme trendinin yavaşlasa da devam ettiğini belirledi.2014 te her 10 bin makaleden 4 ünün geri çekildiğini belirleyen bilim insanları 2003 il 2009 yılları arasında 2 katına çıkan geri çekilmenin 2012 yılına kadar istikrarlı devam ettiğini belirtledi.

Yıllara göre Geri Çekilme Eğirisi

London School of Economics ve Political Science de öğretim görevlisi olan Daniele Fanelli en çok geri çekilen makalelerin bilimsel makaleler olduğunu belirtirken Ann Arbor’daki Michigan Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Nicholas Steneck “Geri çekilme yöntemleri, editöryal uygulamaların gelişmesi ve dergilerin editörleri geri çekilmelerini ciddiye almaya teşvik etmeleri nedeniyle artmıştır.” ifadelerini kullandı.

2009’da, İngiltere’nin Eastleigh kentinde kâr amacı gütmeyen bir grup olan Yayın Etiği Komitesi (COPE) 12.000’den fazla dergi editörü ve yayıncıya dergilerin geri çekilmeleri nasıl ele almaları gerektiği konusunda bir model politikası yayınladı ,  2015 itibariyle, çoğu biyomedikal başlık olan 147 yüksek etkili derginin üçte ikisi, bu politikaları kabul etti.Palo Alto, California’daki Stanford Üniversitesi’nden Elisabeth Bik tarafından 2016 yılında mBio’da yayınlanan 20.000 makalede yapılan incelemye göre ise editörlerin %2 si sorunlu ve yanlış bilgi içeren makaleleri geri çekiyor.

Yapılan araştırmaya göre geri çekilmelerin çoğunluğu bilimsel sahtekarlık (üretim, tahrifat ve intihal) ya da başka türden yanlış davranışlar (sahte hakem incelemesi gibi)

 

Makale Geri Çekme Nedir ?

Bilimsel veya teknik bir bilginin gelişen teknolojik ve bilimsel incelemelerle geçmiş döneme göre artık doğru olmadığının anlaşılması , bilginin toplum nazarında tepkiye sebep olması ve insanları yanlış yönlendirmesi durumunda yazar veya ilgili kuruluş tarafından geri çekilmesidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu