Genel

Birleşmiş Milletler Küresel Isınma Raporu Yayınlandı

Hükumetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanan 3 bin sayfalık rapor küresel ısınmanın gelecekte insan hayatını nasıl etkileyeceğini gösteriyor.

BM tarafından yayınlanan rapora göre önümüzdeki on yıl içinde ortalama sıcaklık 1.5 derece artacak. Bu artışın iklimler üzerindeki etkileri şöyle olacak;

  • İklimlerin süreleri uzayacak, yaz ve sıcak mevsimler daha uzun kış ve soğuk mevsimler daha kısa sürecek
  • Mevsim değişikliğine bağlı olarak mevcut bitki türlerinin üçte ikisine yakını yok olacak veya evirilecek.
  • Canlı popülasyonunda değişiklik olacak, buna bağlı olarak farklı canlı türlerinin istilası, yararlı canlı türlerinin devamlılığı tehlike altına girecek
  • Dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde içme suyu sorunları oluşacak.
  • Kuraklıkla birlikte tarımsal verim düşecek imalat endüstrisi doğrudan etkilenecek.
  • Gel git , tsunami, tayfun ve fırtınalar sıklaşacak, daha önce hiç kar yağmayan yerlere kar yağabileceği gibi çok soğuk yerlere mevsim normallerinin üzerinde sıcaklar yaşanacak.
  • ABD başta olmak üzere bir çok ülkede su seviyelerindeki artış sebebiyle toprak kaybı yaşanacak.

Raporda küresel ısınmaya insanların sebep olduğu vurgulanırken “İnsan etkilerinin; atmosferin, ozon tabakasının ve yeryüzünün ısınmasına neden olduğu ortadadır” ifadesine yer verildi. Küresel ısınmanın yakın gelecekte durdurulamayacak kadar kritik bir noktaya geldiğini belirten bilim insanları küresel ısınmanın etkilerini azaltacak önlemler konusunda tüm insanlığı uyardı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, fosil enerjiler için “cenaze çanları çaldığını” dedi ve fosil enerji kaynaklarına son verilmesini ve yenilenebilir enerji kaynaklarının sübvanse edilmesini istedi.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, raporla ilgili hükumetlerin acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Örgütün iklim uzmanlarından Christoph Thies, “bu raporun şok edici olan tarafı tüm bu sonuçların öngörülebilir olmasıydı; ancak buna rağmen hükümetler ve çok uluslu şirketler iklim korunması konusunda çok yavaş hareket ediyorlar” diye konuştu. Thies, son günlerde meydana gelen sel ve yangınların ardından bu raporun siyasetçileri “kendine getirmesi” gerektiğini belirterek “Her hükümet fosil enerji kullanımına olabildiğince hızlı şekilde son vermeli ve doğal karbondioksit düşürücüsü olan ormanları, turbalıkları ve okyanusları korumalıdır” dedi.

Şahit Olduğumuz Küresel Isınma Gerçekleri

Bundan yıllar önce küresel ısınma bilim insanlarının ileriye yönelik öngörüleri ve uyarılarından ibaretti, insanlık olarak sonuçlarını görmediğimiz etkilere inanmama konusunda inatçıyız çünkü bundan 50 yıl önce öngörülen sonuçlara ulaşmış durumdayız. Küresel ısınma artık herkes tarafından fark edilir halde. Ülkemizde son 5 yılda yaşanan heyelan, sel ve fırtınalara bakıldığında küresel ısınmaya bağlı iklim farklılıklarının acı etkilerini görebiliyoruz.

Uzun zamandır söndürülmeye çalışılan ama rüzgarın da etkisiyle büyüyen orman yangınları, don olayları ve fırtınalar da ülkemizi etkisi altına alan diğer doğa olayları.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu