Bilim

Boolen Üçlemesi çözüldü

Boolen Pisagor Üçlemesi İspatı Çözüldü

Dünyanın en zor matematik problemi olarak biline Boolean Pisagor üçleme ispatı çözüldü ve 200 terabaytlık yer tuttu. Teksas Üniversitesi’ndeki Stampede süper bilgisayarında 800 adet işlemcinin paralel olarak koşturulması ile çözülen sorunun cevabı 200 terabayt tuttu.

Boole cebrinde ∧ işareti ile ifade edilen “ve”, ∨ işareti ile ifade edilen “veya”, ¬ ile ifade edilen “değil” işlemleri bulunur. Bir veya sıfır olmanın dışında olabilir koşulunun da kullanıldığı boole cebri pisagor üçlemesi yıllardır yüzlerce matematikçi tarafından ispatlanmaya çalışılıyordu fakat insanların bu uzun soluklu problemi çözmesi bu güne kadar mümkün olmadı.

7.824 sayısına kadar sayıları renklendiren ve ∧ ∨ ¬ olacak şekilde olasılıklandıran matematikçiler sayıların en fazla 7824 e kadar renklendirebildiğini belirtiyor. İspatı 68 Gb a kadar sıkıştırmayı başaran matematikçiler çalışmanın detaylarını Cornell Üniversitesi çevrimiçi kütüphanesinde yayınlayacak. Çalışmayı inceleyip geliştirmek isteyenlerin mevcut hesabı yapabilmesi için 30000 işlemci zamanına ihtiyacı bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu