Elektrik-Elektronik

IOT , Big Data , Yapay Zeka ve Robotlar Tarım Sektöründe Kullanılabilir mi ?

Tarımda IOT , Big Data , Yapay Zeka ve Robotlar

Makinelerin interneti  , yapay zeka  , robotik sistemler .. Bunlar hep endüstrileşme , sanayileşme için kullanılan sistemler gibi algılanıyor. Uluslar arası konferanslarda  , seminerlerde ve tv lerde bu kavramları hep endüstrileşme için kullanıyor olabilirler ama  makinelerin interneti , yapay zeka ve diğer robotik teknolojiler hayatın her alanında yer yer alabilir. Bu alanlardan biri de ülkelerin beslenme gereksinimlerini karşılayabilecek tarım.

IOT  , yapay zeka ve robotik sistemlerin tarım alanında kullanımı konusunda etrafta çok yazı görmüyor olabilirsiniz , bu tarım alanında teknolojik gelişmelerin kullanılmadığı anlamına gelmez . Dünyada intansif tarım yapan İsrail, Hollanda, Japonya, İsveç, Lüksemburg gibi ülkeler teknolojinin son nimetlerini tarım sektöründe kullanıyor. Ülkemizde de kullanımı için başta üniversitelerin ve ilgili tüm kurumların sektöre yön vermesi bekleniyor.

Tarım Sektöründe IOT Nasıl Kullanılır ?

İntansif , yani yoğun , ince tarım yapan gelişmiş ülkeler tarlaya bir bitkiyi ekip biçmeyi endüstriyel bir süreç olarak değerlendiriyor. Her aşamasını ayrıntılı olarak ele alan bu ülkeler bir otomobil fabrikasında otomobil nasıl bantlarda adım adım üretiliyorsa nihai ürün elde edilinceye kadar bitkiyi öyle işliyor. Örneğin IOT  (Nesnelerin interneti) gelişmiş ülkelerin kullandığı intansif tarım tekniklerinden sadece biri. IOT sistemlerine en basit örnek otomatik sulama sistemleridir. Aslında pek te yeni olmayan ama konu açıldığı için hep sanki yeni bir teknolojiymiş gibi anlatılan otomatik sulama sistemleri uydu ve iletişim teknolojilerinin artmasıyla telefonlarımıza kadar ulaştı. Bugün cep telefonunuzdan 40 Km uzaklıktaki tarlanız için sulama başlatabilir toprağın nem oranına göre sulamayı durdurabilirsiniz. Siz tarlayı sulamayı başlattığınızda tarlanızın hakim noktalarında gömülü olan nem sensorleri ana valf ile haberleşerek belirlenen nem oranında sulamayı durdurabilir. Duran sulama yine bir data kart üzerinden mobil telefona bildirim gönderebilir. En basit haliyle bir IOT sistem tarım sektöründe kullanılmış demektir. Daha karmaşık sistemlerde de kullanmam mümkündür. Bir ürünün olgunluk seviyesini , örneğin tarladaki karpuzun şeker oranını  ,  toplanmaya hazır hale gelip gelmediğini öyle üzerinden tokat atarak anlamak yerine karpuza sokulan bir prob sayesinde öğrenebilirsiniz.

Tarım Sektöründe Yapay Zeka Nasıl Uygulanır ?

Tarım sektöründe yapay zekanın uygulandığı alanlar kısıtlı da olsa bulunmaktadır . Özellikle mahsul toplamada kullanılan biçerdöverler ve diğer tarım araçlarının bir kısmına arazi bilgisi girilerek simülasyonlar oluşturulur. Elde edilen veriler tarlanın en hızlı ve ekonomik nasıl dolaşılabileceğini belirler. Bu çiftçiye daha az mazot yakarak , hatta araziyi daha az ezerek mahsul toplanması demektir. Özellikle 2015 yılından sonra üretilen biçerdöverlerin bir kısmında yapay zeka tarla üzerinde simülasyonlarını tamamlayarak çiftçinin en ekonomik güzergahını çizer . Yapay zeka sadece ürün toplama değil ürünlerin yetişmesi sırasında ilaçlamada da kullanılabilir. Ürünleri izleyen özel sensorler ürünün ne kadar güneşe ihtiyacı olduğunu yine üründen aldığı kimyasal değerlerle denkleştirerek olası bir hesap çıkarır ve çiftçiyi bilgilendirir. Çiftçi sistemden gelen geribildirime göre aydınlatma sağlar veya kendisi hiç dokunmayıp diğer konu olan robotic sistemin o işi halleldişini izler.

Tarım Sektöründe Robotic Sistemler Nasıl Kullanılır ?

Aslında yıllardır kullanılmaktadr , sadece sektör olarak otomobil fabrikasındaki gibi hareket eden robotlar aklımıza geldiği için mevcut robotic yapıları görmezden gelmekteyiz. Sera ürünü üreten çiftçiler seranın nem oranını  , sıcaklık oranını ve diğer tüm dinamiklerini ektikleri bitkinin doğasına göre ayarlamak zorundadır. Bu ayar eksantif tarım yapan toplumlarda göz kararı ve çoğrafi konuma göre bölgenin adetlerine göre yapılır. İntansif tarım yapanlarda ise durum farklıdır. Örneğin serada çilek yetliştiren bir çiftçi çilek için gerekli doğal koşulları , en az bir yıllık hava tahmini ile öngörüleri tamamlanmış bir yapay zeka desteği ile bir kurgu halinde hazırlar. Yılın hangi günün ne kadar havalandırma , sulama ve sıcaklık gerektiğini bilen yapay zeka sera iklimini ürünün doğasına göre hazırlamak için elektrikli veya hidrolik kollarla sera kapaklarını hareket ettirir. Bu hareket ürün için uygun iklimin sera içinde oluşmasını sağlar , bu ortam eksantif tarım yapan bir çiftçiye göre daha kaliteli ve bol ürün elde etmek demektir.

Ülkemizde de intansif tarım tekniklerinin gelişmesi , yukarda belirtilen tekniklerin kullanılması dünyanın ileri gelen ülkelerindeki gibi tarımda bağımsızlığın adeta teminatı anlamına gelmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu