Teknoloji

Süper Cihaz Dönemi Başladı

Trump Döneminde yapılan ambargolar sonrası Android’e olan bağlılığına son vermek için Harmony adında bir işletim sistemi üretimi konusunda çalışmalar yürüttüğünü belirten Huawei Harmony OS‘u yayınladı ve cihazlara OS geçişi konusunda bildirim gönderdi.

RAM ve CPU kapasitesi değişiklik gösteren tüm cihazlarda aktif kullanılabilecek OS mutfaktaki mikserden otomobillere kadar tüm platformlarda aynı performansla çalışabilme vaadinde bulunuyor.

Yeni işletim sisteminin Android’den farkı dağınık bağlantı teknolojisi, farklı türden cihazları birbiriyle haberleştiren OS sayesinde x bir cihazda bulunan uygulamayı diğer cihaza kurmadan kullanma imkanı bulunuyor.

Huawei tarafından daha önce Android’i hedef alarak yapılan paylaşımlarda da görüleceği üzere zamanla yavaşlamak yerine zamanla hızlanma eğilimi gösteren bir OS olduğu belirtiliyor.

Yeni OS üç temel misyondan oluşuyor

1 – Büyük ya da küçük farketmeksizin tüm cihazlar için yekpare bir OS olması

2 – Harmony OS kullanan cihazların sistem seviyesine kolayca entegre olması ve süper cihaz birkikteliği sunabilmek için kaynak paylaşımı sağlayabilmek

3 – Geliştiricilerin tek seferde tüm cihazlar için uygulama geliştirmesine öncülük etmek.

Bu üçüncü ifade ile geliştiricilerin her cihaz için ayrı kodlar yazma gereksinimini ortadan kaldıran Huawei herhangi bir servisi tek bir kod satırı ile tüm cihazlarda çalışılabiir hale getirecek.

Bu şu anlama geliyor, tatildesiniz ve arkadaşınızla görüntülü konuşuyorsunuz ve aynı zamanda drone uçuruyorsunuz, drone kamerasından gelen görüntüyü konferansa paylaşabileceksiniz.

Harmony Öne Çıkan Özellikler

1 – Tüm cihazların tek ekranda yönetilerek süper cihazı oluşturma imkanı. Bu şu anlama geliyor saate hazırladınız bir playlisti tv de dinlemeye devam edebilir sesin telefondan gelmesini sağlayabilirsiniz.

2 – Süper Cihaz özelliği ; kullanabildiğiniz tüm Huawei cihazı tek bir sanal cihaz olarak toplayıp süper cihazı oluşturabilirsiniz. Tüm cihazları tek bir adımda birleştirip haberleştirebilirsiniz.

3 – Tüm cihazlar referans saat uygulaması üzerinden çalışıyor ve cihazlar arası ses ve görüntü gecikmesi ortadan kalkıyor.

4 – İşbirlikçi çalışma modeli : Telefon ve tablet arasında tek bir uygulamayı iki cihaz üzerinde kurmadan kullanmak mümkün, Windows işletim sistemli pc lerde de işbirlikçi kullanılabilir ama bunun için Huawei tarafından geliştirilmiş olan bir Win OS kurmanız gerekiyor.

5 – Ev elektroniği ile iletişim ; Huawei’ye göre Akıllı cihazlara sahip kişilerin %10 u doğru uygulamayı kurabilirken %5 i kullanabiliyor. Huawei tüm cihazlarda aynı OS kullanarak kullanıcıya sadece cihazı seçip sürüklemesini söylüyor. Sürüklenen cihaz otomatik olarak telefon ile bağlanmış oluyor.

6 – Tüm cihazlar için tek bir kod kullanımı : Dağıtık uygulama framework ve atomik servis sayesinde farkı cihazlarda aynı anda farklı uygulamaları kullanmak mümkün.

7 – Widget üzerinden uygulama başlatmadan görüşme kabul etme ve aynı anda birden fazla widget çalıştırarak farklı cihazlara erişebilme imkanı.

8 – Toplu taşıma uygulaması sayesinde ineceğiniz durak yaklaştığında akıllı saatiniz sizi uyarabilir.

9 – Dgraphic Engine teknolojisi: Görüntü oluşturma eylemini CPU ve GPU ya bölen bu teknoloji sayesinde GPU kapasitesinden yer kazanılırken enerji tüketimi düşürülüyor ve tekrarlanması gereken görüntülerin render edilmesini ortadan kaldıran bu özellik akıcı bir oyun performansı sağlıyor.

10 – Arka plan uygulamaları : RAM’de arka planda bıraktığınız uygulamalar cihaz ne kadar yoğun olursa olsun arka planda görüntü veya bilgi kaybı olmadan çalışmaya devam eder.

11 – Süper Cihaza Süper Güvenlik : Süper cihazı oluşturmak dahil tüm senkronizasyonda dünyanın tüm güvenlik sertifikalarının alındığı ve OS bulunduğu belirtiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu