Bilim

Poşetleri Tahtadan Yapsak ?

Plastik Yerine Tahtadan Poşetler

Endonezya’nın Bali kentinde bulunan Avani Eco isimli şirket görünüş ve hissiyat bakımından pilastik torbanın aynısı olan ama doğa şartlarında tamamen eriyebilen bir torba geliştirdi.Plastik malzemelerin doğal koşullarda yok olması 700 yıl ı bulurken üretilen bu torba bir kaç ay içerisinde doğaya geri kazandırılabilecek . Avrupa başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde yasaklanan plastik torbaya alternatif henüz bulunamamıştı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de de yasaklanan plastik torbalar yasak olmasına rağmen hala kullanılmaya devam ediyor.

Her yıl, en az 8 milyon ton plastiğin okyanuslara aktığını belirten Endonezya’lı girişimciler kurdukları vakıf sayesinde plastikten üretilen her şey için alternatif malzemeler geliştiriyor.Yapılan araştırmalara göre plastik ambalajın yalnızca %14’ü geri dönüşüme alınabiliyor , bu sırada pek çok plastik ambalaj da yalnızca bir kere kullanılıyor. Buna ilave olarak, yıllık değeri 80-120 milyar dolar olan plastik ambalaj malzemesinin %95’i kayıp ediliyor. Bu sorunun önüne geçmeye çalışan vakıf ve ABD kökenli bir firma olan Trio-Cup, atılabilir kâğıt bardakları plastik kapağa ihtiyaç duymayacak şekilde origami benzeri bir teknikle üretiyor. Tamamen %100 kompostlanabilen bir malzemeden yapılan bardaklar doğada kısa bir sürede eriyebiliyor.

Endonezya’lı ekip son yaptığı çalışmada plastik torbaları tahtadan üretmeyi başarmış durumda. Gıda maddelerinin muhafazasında da kullanılabilecek poşetlerin pazarın %15 ine yetebileceği belirtilirken plastik kullanımının tamamen sonlandırılması konusunda çalışmalar devam ediyor. Su ile çözülebilen bu tür malzemelerin artması gelecekte plastik yerine alternatif malzemelerin kullanılmasına imkan sağlayacak. Bu çalışmalar plasik üretimini etkilediği için petrol fiyatlarının da düşmesine sebep olacak.

Dünyada petrol rezervlerinin azaldığına da dikkat çeken bilim insanları gelecekte petrol çok daha değerli olabilir. Çok az olan bir şeyi asfalt yapmak için veya alışverişler de malzemeleri koyacak poşetler için harcamak ahmakça olur diyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki elektrikli araç üretme hırsı da biyolojik yakıt kaynaklarının artık yeterli olmadığını gösteriyor. Otomotiv endüstrisinin olmazsa olmazlarından olan petrolün en çok kullanıldığı iki alan yakıt ve plastik malzeme üretimi . %14 geri dönüşümü arttırmak için büyük projeleri hayata geçiren hükumetler bu sayede petrole olan bağımlılığı azaltmaya çalışıyorlar fakat çok başarılı olabilmiş değiller.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu