Bilim

Operasyon tıp tarihinde bir ilk oldu

TIP TARİHİNDE EN AZ 10 KEZ DENENEN OPERASYON SONUNDA BAŞARILDI

Brezilya’da bir kadın ölü donörden nakledilen rahim sayesinde çocuk sahibi oldu. Operasyon tıp tarihinde bir ilk oldu. 45 yaşında ve daha önce 3 doğum yapmış bir kadından 32 yaşında doğuştan rahmi olmayan bir kadına nakledilmişti. Sao Paulo Üniversitesi’nden Dr Dani Ejzenberg, ölü bir bedenden yapılan naklin riskleri azalttığını belirtti ve “Böylece donörün hayatını tehlikeye atma riskine girmiyorsunuz. Ayrıca ameliyat masrafı daha az oluyor” dedi.

Lancet dergisine verilen bilgiye göre yedi ay 20 günlük olan kız bebeğin anne sütüyle beslendiği ve 7.2 kilogram ağırlığa ulaştığı belirtildi.Ekim ayında yapılan nakil işleminin 10 saatten fazla sürdüğü, bir ay sonra kadının adet görmeye başladığı ve ardından embriyonun da rahme taşındığı belirtilirken İsveç ve ABD dahil olmak üzere diğer ülkelerde, daha önce yaşayan donörlerden rahim nakledildiğini söyleyen Ejzenberg, ölü donörden rahim nakli işleminin de birçok kez denendiğini ancak şimdiye kadar başarılı olunamadığını belirtti.

BD, Kanada, Çekya ve Türkiye’de 10 kez denenen ameliyat nihayet başarılı bir sonuç verdi. Ameliyat tıp tarihinde ilk olma özelliğinin yanı sıra gelecekte diğer hastalara da umut oldu. Bilim dünyasında canlı bir donörden alınan rahimle 39 nakil yapıldığı ve bunlardan 11’inin canlı doğumla sonuçlandığı biliniyor.

Doktorlar, prosedürün birçok kadına doğurganlık umudu getirebileceğini söyledi.Halen rahim naklinde uygulanan kuralın, organın kendi rızasıyla donör olan bir akrabadan alınmasını şart koştuğunu söyleyen Dr. Ejzenberg, “Öldükten sonra organlarının alınmasına izin verenlerin sayısı canlı donörlerden çok fazla; bu yöntemle donör sayısı çok fazla yükselebilir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu