Bilim

Dünyada en hızlı gerçekleşen olaylar nelerdir ?

Journal of the Royal Society Interface tarafından 17 Kasım’da yayınlanan bir araştırmaya göre dünyanın en hızlı hareketlerinden birinin parmak şıklatmak olduğu belirtildi. Elbette bilim insanları parmak şıklatmanın ne kadar hızlı olduğunu öğrenmek için yapmadı bu çalışmayı. Zaten bilinen bu hızlı hareketin altında yatan sebepleri araştırdılar.

Nasıl oluyor da insanlar tarafından çok basit bir şekilde yapılabilen bu hareket dünyanın en hızlı eylemlerinden biri oluyordu ?

Yapılan çalışmalara göre parmak şıklatma hareketi toplamda 7 milisaniye sürüyor. Bu süre göz açıp kapatma süresinden bile 20 kat fazla. Göz gibi hassas bir organın yenilenme hızının bile parmak şıklatma kadar hızlı olmaması bilim insanlarının konuyu daha da hassas incelemesine sebep oldu.

Yapılan incelemelerde bu hızın sebebinin parmak dokusundaki kertikli yapı ve parmak üzerindeki nemlendirme oranı olduğu belirlendi. Parmak izlerini oluşturan kanalların birbirine ilişmesiyle oluşan tutunma ve aynı kanaldaki nem salgılarının sürtünmeyi önleme etkisi öyle muazzam bir denge oluşturuyor ki elde edilebilecek en yüksek hız bu sayede ortaya çıkıyor.

Peki Parmak Şıklatmak Neden Bu kadar Önemli ?

Bilim insanları parmak şıklatmak ve insan anatomisinde hızla gerçekleşen diğer hareketleri robotik sistemlerin geliştirilmesinde kullanmak için inceliyor. Sentetik uzuvlar, insansı robotlar ve gelişmiş sohbet robotlarının insansı hareketler kazanabilmesi için yapılan bu çalışmalar ilk duyulduğunda kulağa anlamsız gibi gelse de geleceğin ileri teknoloji makinelerinin derilerini oluşturacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu