Bilim

Gelecekte Planlı Rüya Görebiliriz

Rüyaların Bilimsel Kanıtı

Swansea Üniversitesi’nden Mark Blagrove ve ekip arkadaşları gönüllü 20 kişi üzerinde yaptıkları deneyle günlük yaşantımızda karşılaştığımız duygusal hareketlerin rüyalarımızı etkilediğini sayısal verilerle kanıtladı. 20 gönüllü katılımcıdan 10 gün boyunca yaşadıkları her şeyi not almaları istendi. Katılımcılar EEG sistemine bağlı bir biçimde uyutularak RAM (Rapid Eye Movement) anında uyandırıldılar. Uyanan katılımcıya o an rüya görüp görmediği soruldu. Katılımcıların çoğu RAM esnasında son on gün içinde yaşadığı olaylara ilişkin rüyalar gördüklerini belirtirken beyin dalgalarının frekanslarında da farklılık tespit edildi. Teta olarak adlandırılan beyin frekansı normal şartlarda 4 ile 7 hertz arasında değişirken not aldırılan katılımcıların beyin dalgalarında notlara göre farklı frekanslar belirlendi.

Yapılan deneysel çalışmada özetle “yaşanan duygu yoğunluğu ne kadar çoksa, beyin o denli çok rüya görerek bu yoğunlukla başa çıkmaya çalışıyor” sonucuna varılırken bilim insanları merak uyandıracak yeni bir tezi de ortaya attı. Beyin dalgalarını manipüle etmek.

Bilim insanları daha yoğun duygusal anlar yaşayan insanların daha uzun RAM döneminde kaldığını ve dolayısıyla daha yüksek teta frekanslarına sahip olduğunu bildiklerini , yaşanan günlük faaliyetlerde frekansların gözlemlenebilir olduğunu belirtti . Bilim insanları bu sayısal verileri yanıltarak rüya görme sıklığını ayarlayabileceklerini , hatta iyi rüya görme konusunda bile çalışmaların gelecekte yapılabileceğini belirtiyor.

Bilim insanlarının tezleri gerçekleşirse gelecekte hayatını kaybetmiş yakınlarımızı görmek üzere özel uyku kabinlerinde EGG portlarına bağlı kısa RAM uykularına yatabileceğiz , 4-5 sn kadar süren bu RAM uykusu anında gördüğümüz rüya yakşaşık bir DVD filmi uzunluğunda olabilecek .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu