Yazılım

Mars’ta Oksijen Üretildi

Bilindiği üzere Dünya’da Oksijen üretimi büyük oranda fotosentez ile gerçekleşiyor. Bitkilerin ve ormanların ürettiği fotosentez Dünya’yı yaşanılabilir kılıyor.

Yıllardır başta uzay turizmi olmak üzere farklı madenlerin ve yaşanabilir gezegenlerin keşfi için devam eden uzay araştırmalarında ciddi ilerlemeler yaşandı.

Bu ilerlemelerin en önemlisi kuşkusuz NASA tarafından Mars’a gönderilen Perserverance Gezgini. Perserverance, kendisine bağlı Ingeunity helikopter drone ve MOXIE adında Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi düzeneği ile 8 Şubat 2021’de Mars’taki Jezero kraterine indi.

Perserverance, insanlık tarihi için iki büyük görev üstlendi. Helikopteri uzaktan yönetmek ve oksijen üretmek.

Bilim insnaları bu testler için Ingeunity ve MOXIE yi denedi ve ikisinde de başarılı oldu. İlk testlerde Ingeunity adlı dronu başarılı bir şekilde uçurmayı başaran NASA dün MOXIE adlı deneyle Mars’ta Oksijen üretmeyi de başardı.

Atmosferi %96 karbondioksit olan Mars’ta karbondioksit moleküllerini oksijen ve karbon monoksite çeviren MOXIE bir astronotu 10 dakika sağlıklı tutmaya yetecek kadar 5,4 gram oksijen üretti. 2022 ye kadar 9 oksijen üretme deneyi daha yapacak olan MOXIE cihazı Mars yüzeyinden dört astronot fırlatmaya yetecek kadar oksijen üretebilecek. Bu oran 25 ton oksijen demek oluyor.

Elde edilecek oksijen sadece astronotlar için kullanmayacak, astronotların Mars’tan Dünya’ta dönebilmesi için gerekli olan itici kuvvetin elde edilmesi için gerekli olan jet yakıtı için de gerekli olan oksijen gelecekte Mars’ta yaşam alanları olarak oluşturulacak Koloniler için de yaşanılabilir bir alan oluşturacak.

NASA‘nın Uzay Teknolojisi Görev Gücü yöneticisi Jim Reuter yaptığı basın açıklamasında, “Bu, Mars’ta karbondioksiti oksijene dönüştürmede kritik bir ilk adım. MOXIE’nin yapacak daha çok işi var, ancak bu teknolojinin sonuçları, bir gün Mars’ta insanları görme hedefimize doğru ilerlerken umut dolu. Oksijen sadece soluduğumuz havanın içinde yer almıyor. Roket itici oksijene bağlı olarak çalışıyor ve geleceğin kaşiflerinin Dünya’ya dönmesi Mars’ta itici yakıt üretmeye bağlı olacak” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu