Bilim

İlaç Üretiminde Yapay Zeka

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan çalışmada yapay zeka kullanılarak yeni ve daha güçlü antibiyotik bileşiği belirlendi. Daha önce üretilmiş antibiyotiklerden daha başarılı olan antibiyotik iki farklı fare üzerinde test edildi ve farelerdeki enfeksiyonları temizledi.

Bir kaç gün içinde yüz milyon bileşiği tarayan yapay zeka mevcut ilaçlardan farklı bir mekanizma elde ederek geleneksel antibiyotiklerin öldüremediği bakterileri de öldürmeyi başardı.

MIT Tıp Mühendisliği ve Bilim Enstitüsü Tıbbi Mühendislik ve Bilim Termeer Profesörü James Collins, yaptığı açıklamada ” Bu yeni antibiyotikte yapay zekanın kullanılabileceği bir platformu geliştirmek istedik” dedi.

Yapay zekanın hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini göstermesi bakımından önemli olan çalışma elde edilen sonuçların daha fazla testten geçirilebilmesi için de fayda sağlamakta. Bilim insanları oluşturulan yapay zeka algoritmalarının daha önce insanlar tarafından fark edilemeyen kimyasal bileşikleri tespit etmesi ve bu sayede sadece antibiyotik değil farklı ilaçların imalatında da kullanılabileceğini öne sürmekte.

MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) Delta Elektronik Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Profesörü Regina Barzilay, konu ile ilgili açıklamasında ” Makine öğrenme modeli ile şuan çok pahalıya patlayan bir çok deneyi gerçekleştirebiliriz” diyor.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200220141748.htm

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu