Bilim

TÜRK BİLİM İNSANLARI KENEVİRDEN ELEKTRİK ÜRETTİ

Kenevir konusu gündeme gelince her sektörden kenevir ile ilgili gelişmeler ortaya çıkmaya başladı. Saymakla bitirilemeyecek kadar faydası olan ama ekilmesi, içilmesi ve her türlü ticari faaliyeti yasak olan kenevirin bir faydası daha keşfedildi.

Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen çalışmada kenevir metabolitleri ile atık sudan elektrik üretilebileceği keşfedildi.

Bioresource Technology Reports dergisinde yer yayınlanan çalışmada araştırmacılar mikrobiyal yakıt hücrelerinde şimdiye dek kullanılmamış bir atık suyu enerji kaynağı olarak kullanmayı başardı.

Biyoyakıt hücreleri doğaya kullanılmadan bırakılan ve kimi zaman çok zararlı olabilen biyokimyasal bileşiklerin yıkımını yapan ve katma değer olarak da düşük güçte ama kesintisiz DC voltaj üretimi gerçekleştirmek için özel bakterileri kullanan biyo-elektrokimyasal araçlardır. Bu çalışmada söz konusu molekül; COOH-THC (aka 11-Nor-9-carboxy-THC), THC’nin (delta9-tetrahydrocannabinol) biyolojik parçalanmasının ana ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır.

THC kenevir bitkisinden elde edilir ve kişiye “sarhoşluk veren” ana bileşiktir. Hint kenevirinin etken maddesi THC, karaciğerdeki sitokrom p450’nin enzimatik reaksiyonları yoluyla çeşitli küçük ve çoğunlukla biyo-aktif moleküllere metabolize edilir. Ana yıkım ürünleri arasında Δ9-THC, 11-OH-THC ve 11 veya 9 carboxy Δ9 tetrahydrocannabinol (COOH-THC) bulunmaktadır. İkincisi, insan idrarında bulunan primer glukuronid konjugatıdır.

Kenevir metabolitlerinin atık sulara karışmasının temel kaynağının kenevir kullanıcılarının idrarları olduğunu belirten Prof. Dr. Tunç Çatal primer Glukuronid konjugatın idrarla birlikte bakteriler tarafından yıkılması presinbinden yola çıkarak elektrik üretmeyi başardıklarını belirtti.

Araştırma gelecekte insan atıklarının enerji üretiminde kullanılabilmesi bakımından önemli . İnsan atıklarından elektrik üretme konusunda şuanda da yapılan tesisler var fakat bu tesisler metan gazı biriktirme ve metan gazını yakarak termik santral işletme yöntemiyle olduğu için verimi düşük.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu