Uzay koşullarında yaşamanın insan vücudundaki etkileri
İnsanlık 1961 den beri uzay yolculuğu ile ilgileniyor. Bugüne kadar 559 insan uzaya gitmiş durumda. Bu insanların sadece 8 tanesi 300 gün üzerinde uzay görevlerinde yer aldı . ISS de 18 yıldır isan bulunuyor olsa da bu insanların hiç biri 6 aydan fazla uzayda kalmış değil. Gelecekte yapılacak Mars yolculuklarında geri dönmek söz konusu olmayacağı için en az 1 yıl uzayda yaşamak zorunda olan insanlar olacak. 2020 – 2030 yılları arasında 300 günün üzerindeki uzay görevleri için plan yapan kamu ve devlet kuruluşları araç gereç üretiminin dışında uzay koşullarının insan üzerindeki etkiler hakkında da bilgi sahibi olmak istiyor.
Bu bilgilere erişmek için NASA tek yumurta ikizi olan iki kardeşten astronot olan birini 1 yıllık uzay görevi için göndererek ikizler üzerindeki etkileri izleyecek. Böylece insanların uzay koşullarından nasıl etkilendiği gözlemlenmiş olacak.
İlk yapılan testlere göre uzay koşullarının etkisi için Fizyolojik, telomerik, transkriptomik, epigenetik, proteomik, metabolomik, immün, mikrobiymik, kardiyovasküler, görme ve bilişsel verileri 25 ay boyunca toplayan NASA uçuşta ilk aşılama testine bağışıklık tepkisi (T hücre reseptörü repertuarı) dahil bir çok noktada değişiklik gözlemlemedi.
Yine de radyasyona maruz kalma , basınç ve DNA üzerindeki etkileri derinlemesine incelemek isteyen NASA ISS’de 340 gün geçiren 50 yaşındaki ikizlerden biri üzerinde tıbbi testlerine devam ediyor. Şuana kadar elde edilen tubbi sonuçlar ve ileri okuma için burayı ziyaret edebilirsiniz.