Bilim

Çevreye Duyarlı Poşet İçin Yerli Buluş

Poşetlerin ücretli olmasının en önemli sebebi plastik atıkla mücadele. Plastikle mücadelenin poşetleri ücretli hale getirilerek başarılamayacağını bilen araştırmacılar alternatif yöntemleri de deniyor. Mesela depozitolu ambalajlar , karton ve kağıt keselerle satış bunların başında geliyor. Elbette bu alternatiflerin de doğaya farklı zararları var. Evet plastik atık konusunda başarı elde edilebiliyor fakat kağıt bazlı ambalajlarda da ağaçlar katlediliyor ve doğa tahrip ediliyor.

Hem doğayı koruyup hem de plastikle mücadele etmek mümkün mü ?

Mümkün , Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri, ” Sıfır Atık Projesi’ne” destek amacıyla nişasta bazlı “yenilebilir” biyobozunur filmler üretmeyi başardı. Üretilen bu filmler plastik poşetlerin yerini alabilecek hammaddelerin üretiminde kullanılacak.

Çalışmada yer alan öğrencilerden Hatice Yaprak yaptıkları çalışma ile ilgili yaptığı açıklamada “Doğa dostu, düşük maliyetli yenilebilir plastiklerle ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz” – Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Tekin: – “Sıfır Atık Projesi kapsamında öğrencilerimizin geliştirmekte olduğu nişasta bazlı yenilebilir film çalışmasını hocaları olarak destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gıda bazlı yenilebilir plastik üretiminin çevre ve ekonomiye katkısına işaret eden Yaprak, “Amacımız ekonomiye katkı sağlamak, düşük maliyetlerde yeni ürünler üretebilmek ve çevre dostu olmak. Ürettiğimiz yenilebilir plastikler doğada kayboluyor, çözülebiliyor ve ürünün tekrar geri dönüşümü sağlanabiliyor.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu